Reklama
 
Blog | Jiří Macků

Fotbalová liga: kvalita především

Po kvalitě se volalo, co pamatuji, odjakživa. Vedle plnění plánu to bylo druhé nejdůležitější kritérium při vyhodnocování pracovních kolektivů BSP za účelem předání čestné standarty ministerstva.

Časem přibyly i další nároky, například na mezilidské vztahy ať již původně soudružské, nebo poté polistopadové vykořisťovatelské. Až se konečně dostalo, díky televizním komentářům, i na fotbal. Zdůrazňuji televizním, protože při rozhlasových nám chybí možnost kontroly; v televizi se alespoň v tomhle tolik lhát nedá.

Kvalita je ovšem pojem značně relativní. Jak kvalitní asi je naše česko-moravsko-slezská liga, v níž ´kvalitními´ obchody leckdy odborně i morálně nekvalitních funkcionářů česko-moravsko-slezských oddílů beznadějně mizí v zahraničních mnohem kvalitnějších klubech kvalita zázračně vyrostlá na česko-moravsko-slezských trávnících. Jaká kvalita potom může zůstat, když ta ojedinělá je zašmelená? Tuší to skalní fanoušci, kteří přestali chodit (až na ty, kteří se přišli poprat), a s kvalitou se tak setkávají, a porovnávat mohou, jenom při televizních přenosech.

Třeba teď o poslední neděli: nejprve nás odpoledne navnadí hostinou o mnoha chodech z anglické Premier League servírovanou hráči Manchesteru United a Liverpoolu a Evertonu a Chelsea, aby nás potom večer nutili přežvykovat fádní domácí menu při utkání Plzeň-Teplice. Nic z odpoledních kulinárií: nasazení pohodlné, kolektivní souhra darebná, výrazné individuální technické schopnosti zanedbatelné, fotbalový kumšt utajený, zato rudě před očima každou chvíli. Hráčů válejících se po úmyslných faulech na trávníku třikrát víc než všech střel na branku, karet víc než vtipných přihrávek. Věru, kvalita je pojem nesmírně relativní.

Ale také nesmírně frekventovaný. Fotbalovou terminologii zamořila jako pohodlná náhražka odborných pojmů nejen v podání nenápaditých redaktorů, ale i přičiněním jednotnou metodikou vyklonovaných spolukomentátorů z řad trenérů a hráčů. Jako by jejich masové používání bylo nařízeno odněkud shora: většinou nejde o fotbal, ale o kvalitu. A tak kvalitní je vesměs vše: hra jako taková, jednotlivé akce, výkon mužstev i jednotlivců, neboť kvalitní už byla jejich příprava, a díky tomu i současný přístup ke hře, řešení sitaucí, přihrávky, střely atd. Potom již není problém dozvědět se od odborného redaktora dokonce i to, že hráč má kvalitní schopnosti (aniž by srovnal, jak vypadají ty nekvalitní) či dá na frak rodnému jazyku tvrdě, že hráč podává čím dál tím víc kvalitnější výkony. Trenéři se rádi přidají, a tak chrlí do éteru konstatování, že Teplicím nechybí ve středu pole kvalita, že Rezek kvalitně naskočil do sestavy Bohemians, že Sivok zkvalitní střed obrany Sparty, že pro přestup Kaloudy do slavného klubu hovoří kvalita, že Slepička má kvalitní nákopy, že zápas příliš kvalitních akcí nepobral (a kde taky v našich končinách měl…) atd. atp. Načež všemu nasadí korunu na podobné objevy obzvláště talentovaný trenér J.Pešice (registrujete také jeho úděsnou hovorovou češtinu?) nepřekonatelně odborným a objevným konstatováním „Útočník kvalitně vystřelil, ale brankář to kvalitně chytil“.

Je téměř zázrak, nakolik kvalitní může být nadále náš kvalitně vyloupený česko-moravsko-slezský fotbal. Někdy ani není na trávníku pro samou kvalitu kam plivnout. Jenom dívat se na to bohužel většinou nedá. Ale věřme, že bude líp, až reprezentační trenér přivede česko-moravsko-slezský výběr zahraničních hráčů k úspěchu na mistrovství Evropy. Poté kdy se, jak to v MfD nadhodil již citovaný mistr slova Pešice, naši hráči s odcházejícím trenérem rozloučí kvalitou.

Potom snad zase bude na česko-moravsko-slezských fotbalových luzích dočasně (tedy do začátku nového ligového ročníku) vše v pořádku.

Reklama