Reklama
 
Blog | Jiří Macků

Vražedné pravdy

Dnes jsem, otřesen dosud neznámými fakty, vstal od televize Prima a seriálu Stalin. Zítra, v pondělí 20.listopadu, se pro změnu nechám otřást fakty, mně již dávno známými, u filmu Vražedná pole na ČT 1.

Jenže ve skutečnosti to žádná změna nebude, v obou případech jde o připomínku zločinných praktik toho ´nejspravedlivějšího´ režimu na zemi, který si dodnes říká komunismus. Režimu, jehož bezohlednou cestu ´za lepším příštím všeho lidstva´ rámují kosti stamiliónů mrtvých.

To, co s kambodžským národem prováděli Rudí Khmérové, bylo v našich, rovněž komunismus bezhlavě budujících končinách, dlouho zatajováno. I v letech tzv. glasnosti o Kambodži něco špatného ani šeptem. Proto ten šok v roce 1985, když se jedna kopie filmu Killing Fields, později oceněného třemi Oskary, cestou z ´prohnilého´ Západu k uvedení ve Varšavě pozdržela v Praze. Respektive: byla pozdržena. Stačilo několik telefonátů, a pár informovaných se obratem sešlo na utajené produkci v malé produkční síni domu v Klimentské ulici, v jehož suterénu sídlilo kino Klub. (Kuriózní: v sálku na dvoře, kde za neméně likvidační nacistické okupace měl své soukromé kino K.H.Frank…) Kopie už byla dávno znovu na cestě do Varšavy, a my, náhodní diváci, jsme pořád ještě nebyli schopni sdělenou hrůzu pochopit.

Až po několika dalších letech přestaly být nejrůznější metody, vedoucí k ´zářné budoucnosti´, tabu, a tím pádem tajemstvím. Stalinem na rolnictvo seslaný hladomor, vyvražděné velení Rudé armády, ve válce zbytečně obětované statisíce vojáků, téměř dvacet tisíc popravených polských důstojníků, další poválečné čistky v řadách údajných Stalinových protivníků, trvajících až do jeho smrti; strachy se tenkrát v Praze třásl i Gottwald. Kambodžští vůdci v čele s Pol Potem i po letech věděli, kde se inspirovat. I oni dokázali, jak snadno lze systematicky vyvražďovat vlastní národ a zničit jeho kulturu.

Vydržte u ČT 1 až hodně přes půlnoc, a dívejte se. I s rizikem, že potom ještě dlouho neusnete. Aspoň budete mít čas uvažovat. Třeba o vražedných pravdách minulosti a jejich odkazu. Nebo o tom brdském radaru budoucnosti. V souvislosti s ním o možných raketách z Iránu a KLDR; z komunismus vyznávajících přátel Ruska a zemí, uprostřed nichž ležela komunistická Kambodža, jež se nechala zemí bývalého diktátora Stalina inspirovat.

Nebo spíše o těch raketách, které jsou již skutečností, které již létají, vypouštěné z ponorek, jež možná i dnes nesou na trupu rudou hvězdu…

Reklama