Reklama
 
Blog | Jiří Macků

Veřejná omluva R.Zárubovi (ČT)

Udělá-li člověk chybu, má se za ni omluvit. A je-li to přání postiženého, tak třeba i veřejně. Což tímto činím.

Oč jde. Zmínil jsem se jednou na tomto blogu, že p. Robert Záruba, šéfkomentátor sportovní redakce České televize, inicioval napsání knihy vzpomínek Stanislava Konopáska, dvojnásobného mistra světa 1947 a 1948, a následně poté, jako ´vděk´ komunistického režimu, odsouzeného ve vykonstruovaném politickém procesu ke 12 letům odnětí svobody. Knihy ´Hráč, který přežil´, kterou nepříliš povedeně sestavili a mnohými chybami vybavili (což ještě bude tématem recenze v nejbližší době) Zárubovi kolegové pp. Lukšů a Palán. Ta informace nebyla pravdivá, a p. Záruba se proti ní tvrdě ohradil: on ani náhodou její vznik neinicioval, on ve skutečnosti pouze dodal její název, prý dokonce ani netušil, že kniha (roky!!) vzniká.

Nu, udělal jsem chybu, sypu si popel na hlavu. Jednak proto, že mi z principu nedělá problém omluvit se za jakýkoli svůj omyl, jednak to ´postižený´ vyžaduje jako podmínku, aby mohla pokračovat naše letitá – a bohužel přičiněním ČT nikam nevedoucí – pouze mailová polemika na palčivé téma tehdejší likvidace mistrů světa. A na jejím pokračování mi skutečně záleží.

Nechápu sice, co může být špatného a až urážejícího na tom, že někdo dá popud k napsání knihy o jednom ze sportovních i morálních velikánů naší sportovní historie, ale nakonec jsem přece jenom svůj zásadní omyl seznal. Tedy:

Omlouvám se Vám veřejně, pane R.Zárubo. Vy jste skutečně nemohl iniciovat napsání knihy o jedné z tragických obětí bezcharakterního a bezskrupulózního lumpa, podvodníka, podrazáře, chrapouna, zloděje a dobrovolného spolupracovníka Stb Vladimíra Zábrodského, protože jste to právě Vy, kdo V.Z. pilně, vykonstruovaně a bezohledně (tedy bez ohledu na známá zveřejněná fakta, desítky osobních výpovědí spoluhráčů a pamětníků, a stovky stránek archivních dokumentů) budujete zcela falešnou slavobránu, a současně úzkostlivě zatajujete vše, co by ji mohlo narušit, k čemuž zneužíváte svého výsadního postavení ve veřejnoprávním médiu. Součástí této činnosti je již roky odmítání mých návrhů uskutečnit na toto téma televizní kulatý stůl se společnou výměnou všech informací (taktika úspěšná, pamětníci postupně umírají…), což by pomohlo zcela zásadně a jednou pro vždy vyjasnit úlohu V.Z. nejen v tragickém případu likvidace týmu mistrů světa. Kroku svou bezohledností výjimečnému dokonce v rámci světového sportu. A je co objasňovat. „Hokejový génius, ale jinak lotr,“ prohlásil o V.Z. spoluhráč z hokejové i tenisové reprezentace Jaroslav Drobný. „Nejlepší hokejista v celé Evropě. To byl ale jeho jediný klad, o jiném nevím,“ dodává ve zmíněné publikaci Stanislav Konopásek.

P. S. Pevně doufám, že ´občanskými tituly´, kterými jsem V.Z. pouze připomněl (protože těmi ho původně obdařili jiní), vyprovokují některého ze čtenářů k podání trestního oznámení na mě pro urážku na cti etc. Alespoň tak konečně vznikne nějaká soudní kauza a následně její veřejné, a všestrannou výměnou faktů konečně objektivní projednávání. Protože zbabělci z vedení sportovní redakce ČT, kterých by se to mělo nejvíc týkat, konkrétně pánové O.Černý a R.Záruba, k tomuto kroku odvahu nenajdou.

Reklama