Reklama
 
Blog | Jiří Macků

Unfair zákrok sportu České televize

Zuzana Kocumová, bývalá úspěšná reprezentantka, a v posledních letech i zasvěcená sportovní reportérka příjemného hlasového projevu, zasvěcená průvodkyně lyžařskými běžeckými disciplínami, dostala v ČT padáka.

(Divné, leč zcela podle tradice Kavčích hor: tam naprůměrní překážejí, zatímco předlistopadoví v pohodě dožívají. Připomeňme si třeba odchod obou nejlepších sportovních komentátorů R.Záruby a J.Bosáka, jichž se vrchnostensky zbavil tehdejší šéfredaktor předlistopadový J.Baumruk, dnes oklikou šéf Rady České televize…)

Nebyl to ale padák zlatý, jako v případě celé jednotky armádních podvodníků, ba dokonce ani podaný formou běžnou mezi slušně vychovanými lidmi. Byl buranský. Jednoduše jí sebrali akreditaci, a z televizní buňky vyhodili na mráz.

Ne ovšem proto, že si tato externí spolupracovnice, jako jedna z mála, nezvykla používat ono ´éééééééééé´ na začátku každé věty, což ´zdobí´ verbální projev řady profesionálů ČT. Bylo to proto, že si nezvykla, po letech v mezinárodním lyžování (v onom oblíbeném Čapkově ´vláčku´) přechylovat cizí ženská jména.

Nemíním meditovat, zda přechylovat ano či ne, zda je to libozvučné či není, i mě to někdy zatahá za uši. Teď jde spíš o to, jestli se budeme dál čvachtat v tom našem malém českém rybníčku výjimečnosti, nebo se vydáme na oceán světových zvyklostí a norem. Když oslovíme slavnou sportovkyni, jde nám o útlocit části českých diváků, nebo o úctu projevenou zpovídané osobnosti? (Všimněte si: reportéři ČT tyto, pro jistotu, oslovují křestním jménem!) Myslím, že bychom si – i při své pečlivě pěstované leč pochybené mimořádnosti – časem zvykli být světoví i v tomhle. Že během přenosu závodu žen bychom netápali, kdo je to ta Virpi Kuitunen, která tak urputně pronásleduje naši Kamilu Rajdlovou. Že to určitě nebude nějaký úchyl s gulema…

Víc jde o to, jakým nabubřelým způsobem se chovají někteří (pardon, mnozí…) nevychovanci na Kavčích horách nad Vltavou, nadosmrti tam zahnízdění tak jako kdysi soudruzi z ÚV jinde u Vltavy. Ne, to nechce být laciná slovní hříčka; jenom si připomeňme, kolik ex-soudruhů a ex-milicionářů tato instituce ex-komunisty generálního ředitele Janečka živí, a kolika dalším, včetně prokazatelných spolupracovníků Stb, dokáže dělat reklamu. A přitom miliardami vydržovaná převážně z našich peněz, čímž nemyslím jenom koncesionářské poplatky, ale i sumy, kterými – tentokrát ve zboží – platíme dlouhé minuty vesměs směšné, trapné a nikoho nezajímající reklamy.

Není důležité, jestli jí ten vyhazov mezi dveřmi, nebo mezi dvěma grogy, vyřizovali kolegové komentátoři Svačina nebo Čapek, jak se objevilo v tisku. Příznačné je, že hlavu do písku strčil Pan Odpovědný, dokonce i členy své redakce informoval jenom elektronicky. Prý se lekl ojedinělého názoru nějakého diváka, a tím následnému zákroku Baumrukovy rady, a tak si začal vynucovat něco, na co si jenom myslel, že má právo. Anebo, abychom mu nekřivdili, možná takhle připodělaně pouze jednal na čísi popud, příkaz či jenom doporučení z vyššího patra Kavek. Třeba právě tam zavolala rozhořčená běžně přechylovaná divačka, dejme tomu nějaká pí Janečková. (Nepleťte se současnou lyžařskou reprezentantkou, jejíž přechýlené jméno již nebude moci – snad ale jenom v ČT – nepřechylující Zuzana Kocumová nadále vyslovovat). Teď už pouze zvědavě čekám na související vyhazov pro redaktora M.Dusíka, pro něhož byla na olympiádě v Pekinu naše česká (!!) střelkyně vždy a pouze jenom Kateřina Emmons… Tady Pan Opatrný zřejmě zaspal.

Až bude nezapomenutelný televizní strejda Otakar Černý odcházet do zaslouženého zapomenutí hodného důchodu (proboha kdy už, kdo ho to šest let tak bezohledně trápí přesluhovat, a umožňovat mu tak podílet se na svévolné manipulaci hokejové historie i na cílevědomém tutlání malérů kolem kladenského hokeje, spojovaných se jmény pánů Jaromíra Jágra staršího a – vězte! – Otakara Černého mladšího!?), třeba mu při slavnostním rozloučení na Kavčích horách pustí slavnou píseň bezchybně přechýlené Edity Pijafové Non, je ne regrette rien. Bude to na něj sedět, on skutečně nemusí litovat ničeho. O takové trafice, jakou na stará kolena vyfasoval, si mohli nechat jenom zdát i ti tělesně nejzuboženější váleční invalidé.

Co po Oťasovi (jak je známý v novinářských kruzích) zůstane, až se časem zapomene i na tohle jeho ´přechylovací´ kádrování? Už jenom ta zprofanovaná vždy s oblibou tak naléhavě nasazovaná otázka A co na to občan?

Jenže co občan může? Akorát tak čumět na bednu a držet hubu. Když si dovolí vůči ´své´ České televizi nějaký nevhodný komentář, nebo se jí na něco důrazně zeptat, Janečkův tiskový papoušek vyšusované khaki barvy mu sprostě vynadá…

Reklama