Reklama
 
Blog | Jiří Macků

O jedné opožděné poctě a účasti nevítaného hosta

Bohumil Modrý, bezesporu nejlepší hokejový brankář Evropy první poloviny XX. století, celému sportovnímu světu nepochopitelná oběť komunistického řádění oné doby, se konečně dočkal malého oficiálního připomenutí.

Už je to šedesát let, kdy ve Sv.Mořici skvělým výkonem vůbec poprvé nedovolil v té době bezkonkurenčním Kanaďanům vstřelit Čechoslovákům gól, a měl tím lví podíl na historicky prvních olympijských medailích. Rok poté pomohl ve Stockholmu vybojovat, poprvé za účasti obou zámořských týmů, titul mistrů světa. Před jeho obhajobou v Londýně 1950 se však (po zákulisních machinacích kapitána týmu V.Zábrodského, jemuž pár měsíců před tím Modrý svědčil na svatbě!) reprezentace vzdal, na šampionát již letěl neměl. Přesto byl i on následně zatčen, a ve vykonstruovaném procesu obviněn mj. ze snahy ´nezákonně opustit republiku´.

TEPRVE NYNÍ, 58 LET PO SOUDU, 45 let po předčasné smrti a 40 let po občanské i sportovní rehabilitaci, se B.Modrý zaslouženě dočkal alespoň malé pocty: v jedné vysočanské ulici, po něm pojmenované, mu odhalili pamětní desku. Skromné slavnosti se zúčastnilo už jenom několik přímých pamětníků (dcera Blanka Modrá, jediný ze tří dosud žijících spoluhráčů a spoluvězňů Augustin Bubník a vdova po Stanislavu Konopáskovi) a pár oficiálních hostů. Bohužel i jeden host možná z neznalosti pořadatele (MÚ Praha 9) zvaný, leč nevítaný.

Leč Karel Gut, jenž začal hokejovou kariéru ve dvaceti jako hráč, a dodnes v ní, jako jednaosmdesátiletý, v jakési obskurní čestné svazové funkci pokračuje, nosí už roky kabát z ostudy, a pod ním skrývá i pěkně tlustou hroší kůži. Jakoby potřený nějakým lubrikantem drzosti pronikne snadno kamkoli, tedy i tam, kde o jeho přítomnost nikdo nestojí. Jeho ufňukaně falešná vzpomínka na B.Modrého, kterého roky pomáhal zatajovat, mohla dojmout ještě tak mladičkého redaktora soukromé televize, jenž nic nepamatuje, a pokud vůbec něco ví, tak jenom z Gutových stejně falešných, dle potřeby upravovaných, dokola vydávaných a spřátelenou sportovní redakcí ČT provětrávaných vzpomínek. (Zajímavé: hokejová generalita této redakce Černý-Záruba-Dusík přitom slavnostní akt ignorovala…) Nechme však raději promluvit fakta.

KARIÉRA, JAKÉ DRUHÉ NENÍ. Nebýt v březnu 1950 rozmetaného týmu mistrů světa, ještě dlouho by se Gut – byť talentovaný obránce – do reprezentace (na post odsouzených hvězd Kobranova, Bubníka, Španningera, Hainého či Macelise) nedostal. Štěstí se tak na něj usmálo po neštěstí druhých a během zoufalého hledání náhrady za mistry světa, kdy se jedním z nováčků týmu kapitána Miroslava Kluce stal i bývalý náhradník ATK a spíše pozemní hokejista Gut.

Vlastně nejen štěstí… Kdo věděl, že za Gutovou kariérou stojí i vlivný Augustin Vlk (ideolog předsednictva hokejového svazu, agent StB a pozdější Gutův spolupracovník na Zlaté knize hokeje) ani chvíli se nedivil. A tak stačily dva přátelské zápasy s NDR v létě 1951, aby kolektiv, na ´doporučení´ nového vedoucího reprezentace Vladimíra Kostky, většinou dvou hlasů bezdůvodně odvolal zkušeného Kluce (v té sezóně nejlepšího ligového střelce), a nahradil ho neostříleným zelenáčem Gutem. Ten pak pásku nosil nepřetržitě až do roku 1960, dokud tohoto příkladného úspěšného a čestného sportovce tzv. Čestný soud ČSTV za aktivní roli v ostudné úplatkářské aféře Sazky z reprezentace definitivně nevyřadil…

JAK SE LZE PROLHAT ŽIVOTEM. Ale o Gutovu kariéru dnes nejde, i když byla bohatá: střídavé působení v NSR a na židli reprezentačního či ústředního trenéra, završené předsednictvím. Jde o jeho polistopadově předstíraný ´dojemný a srdečný´ vztah k oněm obětem režimu. Gut měl z pozice své funkce i zkušeností archiváře v monopolním vydavatelství Olympia monopol na spoluautorství nejrůznějších hokejových publikací. Nejznámější jsou Zlatá kniha hokeje (1977, spoluautor A.Vlk) a Malá encyklopedie ledního hokeje (1985, spoluautor V.Pacina). Ani jedna se nepovedla, obsahují (i ve srovnání s jinou literaturou faktu toho neblahého normalizačního období) mnoho ideově motivovaných deformací až lží, o zatajování pravdy ani nemluvě.

Připomeňme si nyní, v souvislosti s Gutovými krokodýlími slzami při odhalování pamětní desky, alespoň to, jak psal o zmíněném ´hokejovém procesu´ a některých jeho obětech. Či lépe řečeno: co všechno dokázaly tyto oficiální publikace oficiálně a dokonale zamlčet.

ZLATÁ KNIHA HOKEJE (vydaná k 70. výročí založení českého hokeje) se ještě devět let po úřední občanské a sportovní rehabilitaci všech odsouzených o procesu a jeho následcích nezmínila ani slůvkem. Samotnou příčinu zatčení (kterou byla bezesporu především obava z možné emigrace hokejistů během šampionátu v Londýně) směšně nahradila tradovanými, a v rámci chystaného kompletního zákroku zcela okrajovými nedůležitými výtržnostmi v hospůdce. O zcela bezprecedentní skandální události ve světovém sportu, kdy režim z politických důvodů násilně zlikvidoval chloubu národa, jeho reprezentační tým mistrů světa, napsala pouze toto: „Ze startu v Londýně sešlo z politických důvodů. Ve studené válce se uplatní i nejšpinavější zbraně, v Londýně naše hokejisty nečekali stockholmští fanouškové, ale hodně ´přátel´ s pečlivě připraveným programem. Nedočkali se. Zklamání z neúčasti někteří hokejisté neunesli. Několik jich ztropilo výtržnost v hospůdce, a skončili před soudem. Žijí dnes mezi námi…“

Nic víc, jenom těchto pár frází… Ptáte se, jací že to byli Gutem naznačení ´přátelé´? A jaký program měli? Jaké špinavé zbraně mínili nasadit? A proč byli odsouzeni i ti, kteří v hospůdce vůbec nebyli (mezi nimi i B.Modrý, ten dokonce k nejvyššímu trestu 15 let)? A proč, místo za údajnou výtržnost, byli nakonec odsouzeni za špionáž, velezradu a dezerci? Žijí mezi námi, chválabohu – proč však některým za pár nadávek hrozil dokonce provaz? Ptejte se zamlčovatele pravdy Guta na adrese Českého hokejového svazu.

Promyšleně ideově ´zpracoval´ lžihistorik i profily hráčů. Některé pro jistotu rovnou vynechal, jako kdyby si tito mistři světa alespoň několikařádkovou připomínku nezasloužili: V.Kobranova, V.Roziňáka a dokonce i A.Bubníka, jenž přitom – na rozdíl od obou předchozích – po roce 1969 ´nezradil´ a nezůstal v zahraničí.

Pár okleštěných řádků (necelých pět…) věnoval pouze S.Konopáskovi. Druhá polovina miniprofilu doslova: „Byl členem mužstva, které získalo titul mistra světa 1947 a 1949, a mistra Evropy 1947, 1948 a 1949. V dalších letech působil úspěšně jako trenér doma i v zahraničí (Polsko)“. A o celém pětiletém období nic! O zatčení, o věznění, o uranových lágrech včetně neblaze proslulé věži smrti na táboře L, o rehabilitaci, nic o tom, proč nepokračovala reprezentační kariéra, proč ho vládnoucí dvojice Kostka-Andršt odmítla pustit trénovat do finančně zajímavého zahraničí… Proč, proč, proč? Ptejte se manipulátora s fakty Guta na adrese Českého hokejového svazu.

MALÁ ENCYKLOPEDIE LEDNÍHO HOKEJE vyšla plných 17 let po zmíněné rehabilitaci a již v období postupující ´perestrojky a glasnosti´. Na její otevřenosti a pravdivém informování o minulosti se to však vůbec neprojevilo. Pod heslem ´Československo´ ani zmínka o procesu, stejně jako v heslech jednotlivých ´zaangažovaných´ hráčů. U Konopáska zmíněné tragické období rámují věty „…Účastník památného zájezdu LTC Praha do Moskvy 1948. Po skončení aktivní činnosti trenér Motorletu…“ U Bubníka podobně: „…hrál za LTC Praha (1936-49), ATK Praha (1949-50, Spartak Brno ZJŠ (1956-58)…“ Ptáte se, kam se podělo oněch pět let vyšetřovací vazby, plzeňských Borů a jáchymovských lágrů? Nebo aspoň, proč v letech 1950-55 nikde nehráli a nereprezentovali? Vysvětlení vám sotva podá cenzor historie Gut na adrese Českého hokejového svazu.

Ještě hůře pochopitelně dopadli Kobranov a Roziňák, posrpnoví emigranti. Jejich existenci sice autoři zatajit nemohli, tak alespoň vymazali z paměti fanoušků jejich tváře, když do encyklopedie odmítli zařadit jejich fotografie. Zato přidali jednu vyslovenou lež: 1969 ilegálně opustili ČSSR. Přitom oba vycestovali trénovat do Švýcarska s řádným kontraktem Pragosportu a se svolením úřadů; že se po srpnu 1968 odmítli vrátit je věc zcela jiná.

Takové je tedy skutečné pozadí falešných krokodýlích slz K.Guta na adresu lidí, které – věrný službám režimu, jenž se mu odvděčoval jenom samými prebendami – pomáhal dvě desetiletí poctivě zatajovat a retušovat z historie tohoto sportu.

Neuvěřitelná hokejová kariéra, která trvá už 57 let. V jejím závěru se dnes tento bývalý čestný předseda Českého hokejového svazu, a dnes čestný člen jeho představenstva, trapně vnucuje do přízně těch skutečně čestných, které roky jako jejich kolega, i jako úspěšný autor ´literatury okleštěného faktu´, ignoroval.

Což o to, čestných funkcí má Karel Gut víc. Zato samotné cti se mu příliš nedostává, jak konečně už před téměř půlstoletím konstatoval Čestný soud ČSTV…

Reklama